Följ med på en resa genom cocktailens fascinerande historia! Vi utforskar allt från 1700-talets enkla blandningar till dagens avancerade kreationer och berättelserna bakom några av världens mest älskade drinkar.
Cocktailens barndom
Långt innan dagens fancy cocktails, redan på 1700-talet, började folk experimentera med blanddrycker. I England fanns ”punch houses”, där man serverade skålar med ”punches” – en mix av sprit, fruktjuice och kryddor. Många tror att cocktailen är en amerikansk uppfinning, men det var faktiskt dessa brittiska punches som inspirerade (mer information). Själva ordet ”cocktail” dök upp i en brittisk tidning redan 1798, då syftande på en dryck med sprit och ingefära – en tidig variant av dagens Moscow Mule kan man säga (mer om detta).
Men det var i USA, 1806, som ordet ”cocktail” fick sin första riktiga definition: ”en stimulerande dryck bestående av vilken typ av sprit som helst, socker, vatten och bitters”. Idag skulle vi kalla det en Old Fashioned (läs mer här). En tidig variant var ”Sling” – i princip en cocktail utan bitters. Man experimenterade tidigt med olika spritsorter, som i Gin Sling och Whiskey Sling (mer information).
1800-talets mixologi
Under 1800-talet tog cocktailskapandet fart på allvar. Bartenders blev skickligare och började blanda sprit med alla möjliga smaker. En nyckelperson var ”Professor” Jerry Thomas, som reste runt och samlade sina kunskaper i boken ”The Bartender’s Guide” (1862). Den blev en bibel för dåtidens bartenders (läs mer om boken).
Många klassiker föddes under denna tid. Martinez, som många ser som en föregångare till Martini, skapades någon gång under 1860- eller 1870-talet (mer om Martinez). Mint Julep, med rötter i södra USA, nämndes i skrift redan 1803 (upptäck Mint Julep). Whiskey Sour, med anor från sjöfartens dagar, finns också med i Jerry Thomas bok (historien om Whiskey Sour). Old Fashioned, en av de allra första cocktailsen, är just en blandning av sprit, bitters, vatten och socker (mer om Old Fashioned).
Förbudstiden: Kreativitet i lönndom
När förbudstiden kom till USA 1920 förändrades allt. Alkoholförsäljning blev olaglig, men folk slutade inte dricka. Istället flyttade festen till lönnkrogar, så kallade ”speakeasies”. Där fick bartenders vara extra påhittiga för att dölja smaken av den ofta dåliga, smugglade spriten (läs mer om förbudstiden). Fruktjuicer, honung och kryddor blev viktiga ingredienser.
Trots – eller kanske tack vare – förbudstiden, föddes nya drinkar. Den vackert rosa Jack Rose blev populär under 1920- och 30-talen (mer om Jack Rose). Southside, som sägs ha kopplingar till Chicagos undre värld, är en annan drink från den eran (upptäck Southside).
En annan intressant cocktail från den här tiden är Corpse Reviver. Den skapades av Harry Craddock på Savoy Hotel i London, och var tänkt som ett botemedel mot baksmälla. Corpse Reviver #2, den mest kända varianten, innehåller gin, citronjuice, Lillet Blanc, Cointreau och en skvätt absint (mer om Corpse Reviver).
Efter förbudet: En ny era
När förbudstiden äntligen var över 1933 kunde barerna öppna igen. Klassiker som Martini och Manhattan gjorde comeback, och nu blev kvaliteten på råvarorna viktigare (mer om tiden efter förbudet). I USA växte Tiki-kulturen fram, med exotiska drinkar som Mai Tai och Zombie, inspirerade av Polynesien (mer om Tiki-kulturen).
På tal om klassiker, Negroni är en älskad italiensk cocktail med en tydlig historia. 1919 i Florens bad greve Camillo Negroni sin bartender att förstärka hans Americano genom att byta ut sodavattnet mot gin. Resultatet blev Negroni (Negronis historia).
Margarita är en annan av världens mest populära cocktails, även om dess ursprung är lite höljt i dunkel. En av de mest kända berättelserna kretsar kring Margarita Sames, som sägs ha skapat drinken på en fest i Acapulco 1948 (mer om Margarita).
Singapore Sling, skapad 1915 av Ngiam Tong Boon på Raffles Hotel i Singapore, är en annan klassiker. Den togs fram som en drink för kvinnor, som då inte förväntades dricka alkohol offentligt (mer om Singapore Sling).
Bloody Mary, en klassisk brunchcocktail, tros ha uppfunnits på 1920- eller 1930-talet av bartendern Fernand Petiot. Den är känd för sin smakrika kombination av vodka, tomatjuice och kryddor (mer om Bloody Mary).
Cocktailens renässans och framtid
På senare år har intresset för cocktails exploderat. Bartenders har blivit stjärnor, och man lägger ner lika mycket kärlek på en drink som en kock lägger på en maträtt. Det handlar om hantverk, bra råvaror och en passion för smaker. Denna ”mixologi-renässans” (läs mer) har förändrat hur vi ser på cocktails.
Idag ser vi en mängd spännande trender. Hållbarhet är i fokus, med bartenders som använder lokala och säsongsbetonade ingredienser. Många experimenterar med nya tekniker, som fatlagring av cocktails. Alkoholfria alternativ, så kallade mocktails, blir allt mer populära och sofistikerade. Det är en spännande tid för cocktailälskare!
Ett exempel på en modern klassiker är Espresso Martini, skapad av Dick Bradsell i London på 1980-talet. Den är en perfekt blandning av vodka, espresso och kaffelikör (mer om Espresso Martini).
För mig personligen är cocktailen mer än bara en drink – den är en upplevelse, en historia, ett sätt att umgås. Jag minns en gång när jag var på en liten bar i New Orleans och bartendern berättade historien bakom Sazerac, stadens signaturcocktail. Det gjorde hela upplevelsen så mycket rikare.
Cocktailens historia är levande och fortsätter att skrivas. Nya drinkar och trender dyker upp hela tiden. Men en sak är säker: cocktailen är här för att stanna. Genom att lära oss om dess historia kan vi uppskatta den ännu mer. Så nästa gång du njuter av en välgjord cocktail, skänk en tanke till alla de som varit med och skapat den – från 1700-talets punchblandare till dagens mixologer.