Blanda drinkar hemma

Cocktail eller drink – Vad är skillnaden?

Är du sugen på att blanda till en riktigt god cocktail eller drink? Då har du kommit helt rätt. Både cocktails och drinkar är ett självklart alternativ på alla trendiga och moderna barer, men det är inte alla som vet skillnaden. Svaret på den frågan kan dock variera mycket beroende på vem det är du frågar. För många är det precis samma sak, medan andra menar att det är valet av glas som kommer att sätta ton för vad drycken kommer att kallas.

Tittar vi tillbaka i historien föddes cocktailen någon gång i början på 1800-talet. Ska man översätta ordet ordagrant betyder det tuppfjäder och det finns många historier om hur drinken har fått sitt namn. En version som cirkulerar är att en barägare valde att bjuda kyckling, och sedan använda sig av fjädrarna för att dekorera drinkarna som serverades i baren. En annan version menar istället att barägaren använde sig av krus som hade formen av tuppar.

Skillnaden mellan cocktail och drink

Som tidigare nämnt är det främst en sak som skiljer en klassisk drink från en cocktail åt och det är vilket glas man väljer att servera drycken i. En cocktail serveras i ett cocktailglas, medan en drink kan serveras i vilket typ av glas som helst. Förutom valet av glas menar många att det finns ytterligare ett sätt att skilja dryckerna åt och det är hur man väljer att blanda dem.

Om vi fokuserar lite extra på glas är ett cocktailglas ett glas som har den traditionella och snygga T-formen. Dessa brukar ofta användas för att servera martini. Glaset är utmärkt till drinkar som är mellanstora, har mycket smak och som är starka. Tittar man på cocktails som är större och lite svagare när det gäller alkohol brukar högre glas, t.ex. highballglas, vara ett bättre alternativ. Dessa är också vanligt förekommande för just drinkar.

Ingredienser till cocktail och drinkar

Oavsett om det är en cocktail eller en drink som du vill blanda är det främst tre ingredienser som du behöver.

  • Grundsprit
  • Sprit som är smaksatt
  • Soda eller juice av eget val

Här kan du med fördel använda dig av internet för att plocka ut roliga och spännande recept på drinkar och sedan köpa ingredienserna som anges. Om du redan har alkohol hemma kan du med fördel rensa barskåpet och se vad som finns. Kanske hittar du någon skvätt kahlua eller midori som du kan använda dig av. Hur mycket av drinken du vill ska bestå av alkohol är helt upp till dig själv. Vissa gillar drinkar som är väldigt starka, medan andra föredrar lite mildare alternativ. Det finns inga krav på att en cocktail måste serveras i ett Y-glas, men det ser både lyxigare och mer glamouröst ut.