Blanda drinkar hemma

Anlägg ett trädgårdsland och odla dina egna drinkingredienser

Älskar du att blanda drinkar av olika slag? Då vet du att det kan kosta en hel del med de olika frukter och örter som behövs till drinkarna. Hur bra skulle det då inte vara om du kunde odla dem själv i ett eget trädgårdsland? Här berättar vi hur du anlägger ett land och vad du kan odla i det.

Så anlägger du ett trädgårdsland

För att du ska kunna skapa ett trädgårdsland behöver du först se ut en bra plats för det. Landet bör inte ligga för skuggigt, men heller inte i allt för stark sol. Du bör också se till att ytan där du ska odla är ganska plan för att underlätta trädgårdsarbetet och för att vatten inte ska rinna av jordytan. Har du ingen plan yta kan du enkelt ordna en sådan med hjälp av ett grävaggregat för traktor. Ett grävaggregat kan sedan även användas till massor av andra nyttiga saker för dig som har en gård, till exempel för att rensa diken eller för att schakta en grund när du ska bygga något. Vem vet? Du kanske blir sugen på att utöka dina odlingar med ett växthus? Då är ett grävaggregat ett perfekt hjälpmedel vid bygget.

När du har planat ut marken behöver du också gräva bort växtlighet. Det går snabbt med hjälp av ditt grävaggregat. Du behöver sedan fylla på med jord och jordförbättra. Ett tips är att köpa ett flak billig matjord och sedan fylla på med gödsel. Här kan du läsa mer om hur du lyckas med dina odlingar.

Odla drinkingredienser

När landet är klart är det dags för dig att bestämma dig för vad du ska odla. För drinkfantasten är det naturligtvis sådana grödor som går att blanda goda drinkar av som gäller.

Ett givet inslag i trädgårdslandet är naturligtvis mynta. Med den kan du blanda klassikern Mojito, men även många andra goda drinkar. Det är dock viktigt att se till att avgränsa myntan eftersom den annars brer ut sig väldigt mycket. Det finns också andra kryddväxter som passar bra till drinkar, till exempel rosmarin, basilika och citronmeliss. Citronmelissen är också väldigt snygg att dekorera drinken med. Goda frukter och bär är också ett måste för att kunna koka god sockerlag. Några tips är rabarber, amerikanska blåbär, hallon, jordgubbar och havtorn.

Du sparar pengar på att odla själv

Du som gärna blandar egna drinkar är nog medveten om att prislappen ofta blir ganska hög för alla ingredienser som behövs. Genom att odla dina ingredienser själv sparar du mycket pengar. I vissa fall kan du dessutom ta frön inför nästa odlingssäsong så att du slipper köpa sådana. Dina drinkar kommer också att nå upp till en helt ny nivå eftersom egenodlat har så mycket mer smak än sådant som man köper i affären.