Det blir allt vanligare med alkoholfria cocktails, som även kallas för mocktails eller virgin drinkar. Fenomenet mocktails har sakta men säkert börjat etablera sig som ett givet inslag på barmenyer över hela världen. Tidigare ansågs det konstigt att tacka nej till alkohol om du inte var gravid eller körde bil. Idag är det snarare trendigt att avstå från alkohol. Alltfler svenskar tar en vit månad eller avstår helt från att dricka alkohol. Detta är av flera anledningar, men hälsoskälet väger tungt. Dessutom är det billigare att dricka alkoholfria drinkar. Här kan du läsa mer om varför alkoholfria cocktails blev det trendigaste du kan beställa i baren.

Det är hälsosamt

En mocktail är alltså en alkoholfri cocktail som görs på exakt samma sätt som en vanlig cocktail, men utan alkohol. Att alkohol är dåligt för hälsan vet nog de flesta om. Genom att ta bort alkoholen från drinken blir den automatiskt bättre för kroppen. Om du dessutom väljer en alkoholfri drinkar som innehåller många frukter och grönsaker får du ytterligare hälsofördelar från ingrediensernas vitaminer. Vissa drinkar, även mocktails, innehåller dock raffinerat socker och tomma kalorier i form av sirap, energidrycker, läsk, saft och syntetiska smaktillsatser. Försök att undvika även dessa ohälsosamma ingredienser om du vill du dricka en hälsosam drink. Välj istället mocktails som innehåller nyttiga ingredienser som kokosvatten, grönt te, superbär, grönsaker, bär, färska örter, ekologiska juicer och mineralvatten.

Det är gott

Mocktails är ofta gjorda på frukter, bär och grönsaker och är därför en fräsch kombination av surt, sött och bittert. Bara för att drinken är alkoholfri behöver det inte betyda att den är tråkig. Tvärtom är de alkoholfria varianterna oftast väldigt goda. Beställer du din drink från en duktig bartender kommer du knappt att märka att den inte innehåller alkohol.

Det är billigare

Alkohol är dyrt, framför allt i Sverige. Detta beror dels på kostnaden för alkoholen, men även alkoholskatten. Därför är mocktails ett mer plånboksvänligt alternativ.