Oavsett om du vill göra en cocktail som är alkoholhaltig eller inte så passar det alltid att ha en grundbas på hemmagjord huvudingrediens. Genom att ha några flaskor med en eller flera safter som du gjort själv har du en smakfull bas. Visst kan du även göra cocktails på färdigköpt saft men att göra din egen innebär att du har full kontroll över ingredienserna och slipper en massa onödiga kemikalier. Dessutom är det tillfredsställande att göra sin alldeles egen saft!

Enkelt och varierat

Du kan hitta både enkla metoder och videor på saft på nätet och även om det finns en hel del variationer kan det vara bra att ha ett grundrecept att gå efter. Resultatet efter den första omgången kan ge dig en bra måttstock för hur söt eller hur koncentrerad saften blir, och sedan är det upp till dig och din egen smak hur du vill fortsätta i framtiden.

Recept

Grundreceptet på saft är att ta de frukter eller bär som du vill tillreda och rengöra dem, ta bort kärnor och skal. Du kan antingen använda dig av enbart en ingrediens eller blanda. Koka ingredienserna i en kastrull med lite vatten. Ett kilo behöver ungefär ett glas vatten. Låt det hela stå och puttra i 10-20 minuter, tills konsistensen blir lite geléaktig. Du kan hjälpa till själv genom att mosa ihop alltihop allteftersom.

Häll sedan allt i en sil eller ett durkslag som står över en kastrull och låt ”geggan” långsamt silas igenom. När all saft har silats ur så är det bra att mäta hur mycket du har fått, antingen genom att använda ett mått eller väga den på en våg. Andelen socker som du nu ska tillsättas är lite mer än hälften av saftens vikt: har du en liter behöver du ungefär 5 dl socker, kanske lite mer beroende på hur söt du vill att saften ska bli. Koka försiktigt och när sockret har löst sig är saften klar.