En mocktail är en alkoholfri cocktail eller drink. Den görs som en vanlig cocktail, men utan alkohol. Med andra ord finns det oändliga variationsmöjligheter. Dels kan du välja att göra en mocktail av klassiska cocktails som mojito och tequila sunrise, eller så kan du komma på egna kreativa recept. Här kan du inspireras av några av de bästa recepten för hemmagjorda mocktails.

Mango Sunrise mocktail

Istället för den klassiska drinken tequila sunrise kan du blanda en alkoholfri mango sunrise. Du behöver 1 matsked grenadin, 5 matskedar mangojuice, lime- eller citronläsk, mangobitar och is. Ta fram ett fint glas, lägg i en isbit och häll i grenadin. Därefter häller du försiktig i mangojuice. Använd gärna en sked för att att den inte ska blanda sig med grenadinen. Toppa med läsken och mangobitarna. Servera med drinkpinne och sugrör.

Virgin Mojito

Denna superenkla mojito innehåller ingen alkohol. Om du vill göra en ännu mer hälsosam version minskar du bara mängden socker. Om du vill att det ska gå snabbt att göra drinken kan du använda dig av hela isbitar istället för iskross. Du behöver en halv lime, en halv knippa färsk mynta, cirka 2 deciliter sodavatten, 1-1,5 deciliter krossad is och 0,5 tesked råsocker. Ta fram ett högt glas, gärna ett så kallat highballglas, som lämpar sig väl för mojito. Skär limen i klyftor och pressa limejuicen i glaset. Lägg även i klyftorna och skalet i glaset. Mortla socker tillsammans med myntabladen och lägg i glaset. Tillsätt krossad is och sodavatten.

Baby Bellini

Bellini är en av de mest populära drinkarna som serveras på bruncher såväl som på kvällstid. Originaldrinken består av persikopuré och det italienska mousserande vinet prosecco. Baby bellini är en alkoholfri variant som består av persikopuré, citronsaft och alkoholfri cider. Ta fram champagne- eller proseccoglas. Häll i 6 centiliter persikopuré och 3 centiliter citronsaft i glaset. Fyll upp med cider och rör om.